Eiwitten vetten en koolhydraten

Eiwitten vetten en koolhydraten

 

Eiwitten/Proteïne:

Eiwitten zijn belangrijke onderdelen van onze voeding voor onze gezondheid; aminozuren zijn de bouwstenen voor onder andere: bindweefsel, botweefsel, spierweefsel, enzymen, hormonen, neurotransmitters, celstructuren zoals receptoren en andere belangrijke moleculen.

En met belangrijk bedoelen we essentieel, zonder deze bouwstoffen kun je niet optimaal functioneren.

Eiwitten vind je onder andere in:
Vis, vlees, gevogelte, noten, pitten, zaden, schaal/schelpdieren, zuivel, granen en peulvruchten.

Je hebt als niet-sporter ongeveer 0,8 tot 1,2 gram per kilo lichaamsgewicht nodig.
Dat geldt alleen als je relatief gezond bent, iemand met overgewicht heeft al een andere behoefte. Ouderen hebben gemiddeld meet proteïne nodig, zo’n 1,2 tot 2,0 gram per kilo lichaamsgewicht.
Een sporter heeft meer nodig, veel meer, soms wel 4 gram per kilo lichaamsgewicht.
Ook weer afhankelijk van de soort sport die hij doet en de intensiteit.

Niet alle bronnen zijn even goed te verwerken tot bruikbare aminozuren, waardoor er een tekort kan ontstaan.
De gevolgen hiervan kunnen zijn dat je trager herstelt na het sporten, een opgezette buik hebt, trage wondgenezing, kortademigheid en zelfs een verzwakt immuunsysteem.
Dierlijke eiwitten hebben een hogere biologische beschikbaarheid voor de mens dan eiwitten uit planten.

Eiwitten uit granen bijvoorbeeld zijn een stuk moeilijker voor het lichaam om te verwerken tot bruikbare bouwstoffen.
Sterker nog, het eiwit in gluten dat gliadine heet kan zelfs Coeliakie veroorzaken.

Eiwitten uit melkproducten kunnen ook problemen geven.
Dit komt doordat die eiwitten een andere functie hebben dan ons lichaam nodig heeft.
Koemelk heeft als functie een baby koetje zo snel mogelijk naar 600kg te laten groeien.
Het probleem zit hem in caseïne (type S-1), een eiwitsoort die essentieel is voor onze calcium- en fosfaatopname, alleen zijn de verhoudingen in koemelk niet voor ons lichaam geschikt.

En nee, het productieproces haalt deze eiwitten er niet uit.
En nee, het zorgt ook niet voor sterke botten.

De meeste mensen merken weinig tot niets van deze “schadelijke” eiwitten,
maar dat je ergens geen last van hebt wil niet zeggen dat het goed voor je is.
De melk van geiten zou een beter alternatief zijn.
Mijn suggestie zou zijn, haal je eiwitten uit vis, vlees, kip, schaal/schelpdieren, eieren, noten, pitten, zaden en groenten.

 

Vetten:

Vet is goed voor je.
Zonder vet zou je niet bestaan, zo belangrijk is het voor je.
Al jouw lichaamscellen bestaan voor een groot deel uit vetten.
Hersencellen zelfs voor 60%!

Je kunt je dan wel voorstellen wat er gebeurt als je geen (goede) vetten binnenkrijgt.
Vitamines A/D/E en K worden voor vetten getransporteerd door het lichaam.
Zonder vetten dus geen energie, stevige botten, immuunsysteem, stofwisseling, hormoonhuishouding en gezonde bloedvaten.

Goede vetten helpen je gezond en sterk te worden, ongezonde vetten werken dit tegen.
Net als met alle voeding, is het meest natuurlijke vaak het beste.

“Onverzadigde vetten zijn goed, verzadigde (trans) vetten zijn minder goed.”

 

Niet helemaal, het gaat om balans.
Roomboter heeft bijvoorbeeld een hoog gehalte aan verzadigde vetten, maar geeft je wel de nodige energie.

Waar het om draait zijn de omega’s 3, 6 en 9.
Omega 3 is ontstekingsremmend, bevordert een gezonde bloedsuikerspiegel, reguleert de vetstofwisseling en kan de groei van tumoren remmen.
Omega 6 heeft ook positieve eigenschappen, het kan huidaandoeningen verminderen, trombose afremmen, het maakt cholesterol aan en versterkt het afweersysteem.

Omega 9 is een niet-essentieel vetzuur, die maken we zelf aan.

De verhouding omega 3 en 6 zou 1:1 tot 1:5. Veelal is deze nu 1:20.
Bij die verhouding (hoger dan 1:10) is de werking van omega 6 zelfs ontstekingsbevorderend.

Vetten uit planten zouden gezond moeten zijn, alleen worden die vaak met chemische middelen onttrokken uit de zaadjes, daarom adviseer ik die niet.
Soja-, mais-, zonnebloem-, pinda- en sesamolie zijn hoog in omega 6 vetten en worden chemisch geproduceerd, hydrogenering noemen ze dat, die zou ik niet eens in huis halen.
En breek me de spreekwoordelijke bek niet open over margarine.

Olijfolie wordt machinaal onttrokken en kun je het beste voor salades bewaren.
De milde variant is geraffineerd en geschikt voor bakken en braden.

De extra vierge variant is niet-geraffineerd (soms ook nog ongefilterd) en het meest geschikt voor koud over salades.

Koolhydraten
Nou, daar gaan we!
Koolhydraten hebben de laatste jaren een slechte reputatie gekregen.
Dat is niet helemaal terecht.
Want met zoveel dingen in het leven, is overconsumptie nooit goed.
We eten met zijn allen vééééél te veel koolhydraten.

Pasta, brood, suikers, bewerkt voedsel, zetmeel, rijst, snoep, koek, zoete zuivel en frisdrank zijn voorbeelden van voeding waar veel “snelle koolhydraten” in zitten.
Snelle koolhydraten zijn koolhydraten die makkelijk en snel opgenomen worden door het lichaam en makkelijk kunnen worden omgezet in glucose, of “mono-sachariden”.

Hoe complexer de koolhydraat, hoe meer moeite het lichaam moet doen om de glucose eruit te halen, deze heten poli-sachariden, of complexe koolhydraten.
Mag je meteen weer vergeten.
Deze vormen van koolhydraten geven je op lange termijn energie en hebben een minder extreem effect op de bloedsuiker- en insulinespiegel.

Glucose heb je nodig om energie op te wekken, dus zonder koolhydraten leven kan ik je niet aanbevelen.

 

“The poison is in the dose”

Te veel van iets geeft een probleem, misschien niet vandaag, maar uiteindelijk wel.
In het vorige artikel staat meer over de verhoudingen.

Zoals je ziet is het nog niet zo eenvoudig.

Maar als je hierover persoonlijk advies wilt, kun je altijd bij me aankloppen.
Tijdens een consult meten we je op, lopen we jouw behoeftes door en bespreken we wat het plan van aanpak wordt.
Alle adviezen die hierboven staan gelden voor gezonde mensen, heb je twijfel over jouw gezondheid, of gebruik je medicijnen, raadpleeg dan eerst een arts.

 



WhatsApp chat