Wat moet ik nou eten??

Wat moet ik nou eten??

Wat is nou goed voor je en wat niet?

Er is in de afgelopen 70 jaar veel gebeurd met onze voeding.

Zo is de voedingsindustrie een leidend orgaan geworden, dat ons bepaalde voeding wil laten eten.
Onze gezondheid staat daarbij niet per se op de eerste plaats.

We eten met zijn allen gemiddeld slecht, echt slecht en ongezond.
Het gros haalt zijn of haar energie voor 70% tot 80% uit bewerkt voedsel en suikers.

We kunnen onze energie ook uit andere voeding halen.
Namelijk uit vetten!
Gezonde vetten wel te verstaan.

Ik zal je ook vertellen waarom.

Snelle koolhydraten (vooral suikers) zorgen voor een verhoogd ontstekingsniveau in ons systeem.
Daardoor zijn veel mensen moe, zwak en ziek.

We kennen allemaal wel iemand met een ziekte zoals: verhoogde bloeddruk, Diabetes type 2, PDS,
Obesitas, verhoogd cholesterol, kanker, enz..
Deze ziektes zijn niet genetisch bepaald, maar worden vooral veroorzaakt door een verkeerd eetpatroon.

Stress is een bijna net zo grote schuldige hieraan, maar daar hebben we het een andere keer over.

Waarom we zo eten is terug te leiden naar een aantal gebeurtenissen in onze geschiedenis.
Vooral de industrieën die er een groot belang bij hebben dat wij gefabriceerd en suiker eten.

Deze bedrijven hebben maar 1 doel, geld verdienen.
Met hun macht en invloed zorgen ze ervoor dat we zijn gaan eten zoals we nu eten.

Om niet te lang te blijven hangen bij wat er slecht is en te gaan kijken wat goed is, het volgende.

Waar je naar toe kunt is een eetpatroon dat je langzaam aanpast naar een waar je je energie
uit onbewerkt voedsel  haalt.
Probeer langzaam maar zeker 50% van de energie uit goede, schone en gezonde vetten te halen. 30% zou uit eiwitten moeten komen en 20% uit (trage) koolhydraten.
Vergeet daarbij je groente niet, minimaal een pondje per dag.

Dat ziet er ongeveer zo uit:

Een vrouw van 35, die 70 kilo weegt en 1,65m lang is, 2-3 keer per week sport, met een zittend beroep, heeft 1900kCal nodig per dag.

Dan krijg je:

Vetten: 130 gram
Eiwitten: 160 gram
Koolhydraten: 100 gram.

Dit haal je zoveel mogelijk uit natuurlijke voeding.
Groente, vlees, vis, kip, noten, eieren, fruit…

Om het wat overzichtelijker te maken, hier wat recepten:

3 gekookte eieren, avocado, op een volkoren boterham.
525 calorieën.

Salade van 100 gram bladspinazie, 50 gram feta, tomaatjes, komkommer, 2 eetlepels olijfolie,
30 gram groene olijven, uitje, zout en peper naar smaak.
593 calorieën.

150 gram kogelbiefstuk, gebakken in roomboter, 100 gram champignons, 200 gram sperziebonen.
319 calorieën.

Tussendoor een handje walnoten (30 gram)
210 calorieën.

Banaan
105 calorieën.

En voilá!! 1900 calorietjes!
Wanneer je dit uitfiltert in een app zoals Fatsecret, of Myfitnesspal, zie je dat de verhouding op 59% vetten, 23% koolhydraten en 18% eiwitten zit.

Je krijgt zo ook bijna 35 gram vezels binnen, ook essentieel voor een goede gezondheid.

Het is niet vreselijk moeilijk, je moet er alleen wel wat tijd en energie in willen stoppen.
Maar met het vooruitzicht van Diabetes, Crohn, MS, Alzheimer, nierstenen, hart- en vaatziekten, denk ik dat je er verstandig aan doet ermee aan de slag te gaan.
Ook als je aan de medicijnen zit tegen deze ziektebeelden, wil ik je van harte uitnodigen je eetpatroon te verbeteren.

Wil je een persoonlijk plan, neem dan contact met me op, dan ga ik je helpen.

De informatie die ik je hier geeft zijn voorbeelden en moeten als dusdanig gezien worden.
Ik geef geen medisch advies, daarvoor moet je bij een arts zijn.



WhatsApp chat