Maag- darmproblemen

Maag- darmproblemen

Buikpijn, boeren, scheten, diarree, opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, prikkelbare darm, spastische darm, ziekte van Crohn, malabsorptie, obstipatie, onregelmatige stoelgang, diverticulose, coeliakie, blindedarmontsteking en (darm)kanker.

Lekker lijstje he!?

Dit zijn de meest voorkomende maag-darmklachten.

In de meeste gevallen worden de problemen veroorzaakt door een bacterie en/of een ontsteking.
Dit is redelijk eenvoudig te voorkomen, of op te lossen wanneer je je maagzuur op ongeveer pH-waarde 1 tot 2,5 houdt en je darmen weer de goede bacteriën gunt.

Helaas eten we met zijn allen veel te veel suikers, melkproducten, nep-granen, transvetten en ander nep voedsel.

Daardoor gaat de kwaliteit van ons maagzuur in een rap tempo achteruit.

Daar komt bij dat de “goede” voeding gemiddeld bijna de helft van de voedingswaarde aan vitamines en mineralen bevat t.o.v. 30 jaar geleden. (Sommige nog maar 10%)

Dit komt doordat we na de industriële revolutie ons eten uit steeds minder goede grond zijn gaan halen, kassen zijn gaan bouwen en het land met “schoon” water zijn gaan besproeien.

Het land waarop ons eten verbouwd wordt, is leeg van essentiele vitamines en mineralen.

Maagzuur houdt de maag steriel, wanneer de maag niet steriel is, krijgen micro-organismen de kans om te groeien.

Dan hebben we het over schimmels en parasieten.


Fermentatie is het omzetten of afbreken van de voeding door micro-organismen.
Micro-organismen zijn bacteriën, schimmels en gisten.

In een niet steriele maag gaan de micro-organismen groeien.

Tijdens deze groei maken de micro-organismen enzymen aan, die ervoor zorgen dat de zuurgraad, geur, uiterlijk en verteerbaarheid van het product verandert.

Dit noemen we fermenteren, of rotten.
Enzymen zijn eiwitten die bepaalde reacties mogelijk maken of versnellen.

Die enzymen heb je bij de klachten die bovenaan staan dus te kort.
Voeg je daar een lekker broodje kip en een RedBull aan toe en Voilá, de ideale situatie voor een fermenteringsproces.

En dan nu de oplossing:

  • Stop met het eten van alles waar suikers of zoetstoffen aan toegevoegd is
  • Stop met het eten van fabrieksvoedsel
  • Stop met het eten en drinken van koemelk producten
  • Stop met het eten van brood


  • Begin met het eten van onbewerkt voedsel: groentes, vlees, vis, gevogelte.
  • Begin met alleen nog water te drinken.
  • Eet vetten, goede vetten
  • Schrijf op wat je eet.
  • Gebruik een supplement dat de maag helpt bij het aanmaken van maagzuur.
  • Gebruik een goede multi-vitamine (niet die van het Kruidvat dus)



In het begin kun je het beste niet te veel rauwe groente eten, maar daar kun je wel naartoe werken.

Dit werkt trouwens ook heel goed bij vrijwel alle andere welvaartsziektes die we de laatste tijd steeds meer zien: Obesitas, overgewicht (bij kinderen), Diabetes, Fybromyalgie, kanker en hart- en vaatziektes.

Je snapt zelf ook wel dat alcohol en andere entertainment dingetjes ook niet helpen.

Dus als je ergens last van hebt, zorg dan dat je dat oplost.

Neem hier ook de tijd voor.

Dat je het niet meer voelt wil niet zeggen dat het weg is.




WhatsApp chat